Acțiunile Israelului de a strămuta în masă populația palestiniană din Fâșia Gaza au fost organizate în mod deliberat și sistematic, iar acest lucru echivalează cu o crimă de război și o crimă împotriva umanității, transmite Human Rights Watch într-un raport.
Raportul de 154 de pagini, publicat joi de grupul de advocacy cu sediul în SUA, detaliază peste 13 luni de distrugeri în Gaza, care, potrivit Națiunilor Unite, au dus la strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de palestinieni, mai mult de 90% din populatia teritoriului, arată CNN.
Human Rights Watch vorbește de spre „demolările ilegale și deliberate de locuințe și infrastructură civilă”, de către forțele israeliene din Gaza”.
„Guvernul israelian nu poate pretinde că îi ține pe palestinieni în siguranță atunci când îi ucide de-a lungul căilor de evacuare, bombardează așa-numitele zone sigure și întrerupe alimentarea cu hrană și apă, dar și serviciile de canalizare (…) Israelul și-a încălcat în mod flagrant obligația de a se asigura că palestinienii se pot întoarce acasă, distrugând, practic, totul”, a spus Nadia Hardman, cercetător în domeniul drepturilor migranților și refugiaților la HRW.
Ca răspuns la raportul HRW, Armata israeliană transmite că este „angajată să respecte dreptul internațional și operează în consecință” și că emite ordine de evacuare pentru a proteja civilii de conflict.
Armata israeliană a negat, de asemenea, că există vreo „doctrină care urmărește să provoace daune maxime infrastructurii civile, indiferent de necesitatea militară” și a adăugat că orice „rapoarte și plângeri privind încălcarea dreptului internațional” sunt trimise unui organism de control intern.
Israelul a fost acuzat de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului, dar și de echipa de anchetă a ONU, de comportamente care ar putea echivala cu crime de război în ultimul an, acuzații negate vehement. Totodată, și gruparea Hamas a fost acuzată de crime de război.
În octombrie, o anchetă a ONU a concluzionat că Israelul a avut o „politică concertată” de distrugere a sistemului de sănătate din Gaza.
Ministerul israelian de Externe a calificat aceste acuzații drept „revoltătoare” și a spus că sunt „o altă încercare flagrantă (a comisiei de anchetă, n. red.) de a delegitima însăși existența Statului Israel și de a obstrucționa dreptul acestuia de a-și proteja populația în timp ce ascunde crimele organizațiilor teroriste ”.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat anterior că „Israelul nu are intenția de a ocupa permanent Gaza sau de a strămuta populația civilă”.
Duminică, ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a declarat că palestinienii se vor putea întoarce la casele lor din nordul Gazei când războiul se va termina, dar nu înainte ca obiectivele Israelului să fie atinse, mai arată sursa citată.
Grupul HAMAS este pregătit de un acord „imediat” cu Israelul, dar susține că nu primește propuneri
Sursa foto: Profimedia